Wednesday, December 8, 2010

Realiti TV

Terdapat puluhan rancangan realiti ditayangkan di saluran-saluran televisyen di Malaysia. Aku sendiri tak faham mengapa ia diberi nama rancangan realiti tv. Duh, dah masuk tv, sume ade make up, ade dialog..takde dialog pun mesti ade practise2 cakap kan supaya depan camera nanti takdela cakap ngarut2..sumenya lakonan hemph.

Whatever, just named it. Kau nak menyanyi, kau nak berjoget, kau nak mengaji, nak kawin, nak jadi gadis, nak melawak, nak memasak, nak masuk treasure hunt, malah acara sukaneka pun ade. Haa..ape lagi yang tak dirancangan realiti tv kannye. Pada aku, aku memang sangat tak berminat dengan rancangan realiti tv. Lagi2 yang nyanyian pastu depend mostly kepada penonton yang dah tak tau nak bwatpe dengan duit mereka lalu topup phone riban-riban untuk afundi.

156091_152983084748173_108667065846442_263683_8317966_n

Idola kecil adalah salah satu rancangan yang amat mendapat sambutan hangat di Malaysia. No offense here, tapi mengapakah para ibu bapa peserta rancangan tersebut amat menggalakkan anak mereka untuk menjadi artis. Dalam rancangan ini mereka dilatih menyanyi, berlakon etc..Hey anak-anak adalah ibarat kain putih. Suci bersih..Janganla di rusakkan dengan anasir-anasir hiburan yang masa depannye belum tentu diketahui. Well, sebenarnye kita dah tau masa depan dunia hiburan, selain to’ Siti, artis mana yang gambar sosialnye mahupun porno super impose tersebar di internet?

Budak-budak kecik diajar berangan. Duh, da tak pikir lain dah..Dah tak ingat dah skolah..Bila ditanya idola, “Saya menjadikan penyanyi Aizat sebagai idola kerana dia memiliki suara lunak, pandai bermain alatan muzik dan boleh menghasilkan lagu untuk albumnya.” Ntah sapa yang cakap aku tak kenal whatever.

Bukanlah aku tak layan hiburan. Tapi pada aku rancangan seperti ini adalah unnecessary. Biarlah mereka menikmati zaman kanak-kanak. Explore, belajar, main banyak..Bila sampai masanya mereka boleh buat keputusan sendiri, terletaklah di tangan mereka untuk menetukan masa depan. Tengok Britney Spears, kecik-kecik nyanyi Mickey Mouse Club, dah besar? Clubbing sampai mabuk pastu kawin time mabuk then cerai berai. Beliau masih dikenali tapi bukan kerana bakatnya lagi..

Alah takpayah contoh Hollywood, Malaysia pun da cukup. Ingat Mamat Exist Oh Ibu? Kecik-kecik meletup kau lagu dia..Dah besar pecah suara tak laku last2 curik motor LOL.      

1 comment:

Tema Hitomi said...

betul2!
memang paling menyampah dengan rancangan cari artis..bodoh....
mckan xdek benda lain dah nak cari selain artis...huh!